Voortplanting bij verschillende dieren

voortplanting dieren

 sociale insecten

Sociale insecten zijn insecten die in groepen leven. Ik ga wat vertellen over twee soorten sociale insecten. Eerst ga ik wat vertellen over bijen en daarna nog een stukje over mieren.

 

Honingbij.

In het voorjaar groeit het aantal bijen in een volk. Veel planten bloeien dan, dus dan is er meer voedsel voor de bijen.

Op een gegeven ogenblik beginnen de werksters grotere cellen in de raten te maken en in deze cellen legt de koningin onbevruchte eieren. Uit deze onbevruchte eieren komen na 24 dagen de darren, die al na ongeveer een week geslachtsrijp zijn. Een dar is een mannelijke bij. Een dar heeft dus geen vader, maar wel een grootvader. De darren dienen er later voor om met de koningin te paren. Na het broedseizoen worden de darren gedood door de werksters.

 

Mieren.

Mieren zijn sociale insecten. Ze wonen in groepen bij elkaar. Mieren komen overal in de wereld voor, behalve in Antarctica niet, omdat mieren in de grond leven en er is te veel ijs in Antarctica en dan kunnen ze dus niet onder de grond leven. De koningin en de mannetjes zorgen voor de voortplanting. Bij mieren werkt de voortplanting ook net als bij de bijen. De koningin legt eitjes die onbevrucht zijn. Hieruit komen mannetjes waarmee de koningin kan paren. Mieren doen er trouwens alles aan om de larven in veiligheid te brengen in geval van gevaar.

 

edelhert

In de bronst (paartijd) zoeken edelherten elkaar op. De bronst is van ongeveer half september tot het einde van oktober. De roedels met mannetjes scheiden zich dan, en burlen op los. Burlen is een geluid wat het edelhert (hert) maakt bij het zoeken van een vrouwtje, om te laten merken dat hij er is. De sterksten krijgen vaak de meeste roedels met vrouwtjes achter zich aan. Dit is omdat ten eerste de sterktsten meestal gezonder zijn, en dus vaker burlen, met als gevolg dat de vrouwelijke edelherten hun opzoeken, en ten tweede omdat ze bij een gevecht (met een mannetje wat zwakker is) om de vrouwtjes makkelijker zullen overwinnen.

Na de bronst zijn de mannetjes meestal verzwakt, sommigen zijn zo erg verzwakt dat ze 30% minder van hun lichaamsgewicht wegen. Dit komt omdat ze niet veel eten tijdens de bronst (maar wel veel drinken).

 

 

zwarte weduwe

het mannetje kan zijn voorste poten laden met sperma. Als hij dan in het bos is, dan kan hij de geur van het vrouwtje ruiken. Hij loopt er naartoe, en wordt helemaal opgewonden. Op een gegeven moment gaat hij trommelen, als het vrouwtje dat dan leuk vind mag hij zijn sperma pakketje overbrengen. Zo niet, (dus als hij bijv. van het verkeerde soort is) dan wordt hij waarschijnlijk opgegeten door het vrouwtje. Als hij het sperma pakketje over heeft gebracht, rent hij weg, omdat hij anders alsnog wordt opgegeten.

 

`Opmerkelijke gevallen´

Alleen dieren van hetzelfde soort kunnen vruchtbare jongen krijgen.

Dieren van hetzelfde geslacht kunnen wel jongen krijgen, die onvruchtbaar zijn.

(maar dit kan alleen ze zo recent van elkaar zijn afgesplitst dat ze nog veel met elkaar gemeen hebben) De naam van die jongen wordt gevormd, door eerst de eerste paar letters van het mannelijke dier te gebruiken, en ten tweede de eerste paar letters van het vrouwelijke dier. Dus bijv.  mannelijk schaap+vrouwelijke geit= scheit

 

soa´s bij dieren

 

Dieren kunnen ook soa´s bij zich dragen. Een van die dieren die dit kan hebben is  bijv. de koala. Bij koala´s komt chlamydia namelijk vaak voor. Wel 25-50 procent in heel australië heeft het. (van degene die in een opvangcentra zijn binnen gekomen). Door deze soa zijn veel dieren onvruchtbaar. Momenteel zijn wetenschappers bezig met een vaccin voor deze soa, die werkt bij koala´s.

Als erfenis van de apen hebben we niet alleen onze kennis te danken, maar ook hepatitis b. Hepatitis b is miljoenen jaren geleden van de aap op de mens overgegaan. Wetenschappers  vonden in 2000 het virus bij chimpansees en oerang-oetangs. Genetisch schelen het menselijke virus en dat van de aap niet erg veel van elkaar. Maar 11 procent! Het is dan ook erg verwonderlijk omdat hepatitis b erg snel muteert in de loop van de tijd (muteert=verandert).