Seksueel Diformisme bij dieren

seksueel dimorfisme

seksueel dimorfisme is dat de lichamen van het mannetje en het vrouwtje van dezelfde soort verschillend zijn opgebouwd. Soms is dat zó erg, dat wetenschappers lang dachten dat de dieren tot een verschillende soort behoorden, terwijl dat helemaal niet zo was.

fazant

De fazant wordt gekenmerkt door sterk seksueel dimorfisme.

De seksueel dimorfisme is heel opvallend bij de fazant. De mannetjes zijn namelijk veel groter dan de vrouwtjes en hebben een prachtig verenkleed. Omdat de mannetjes erg opvallen, zijn ze ook makkelijker te vinden, en dus kunnen roofdieren ze makkelijker zien. Wat wel een positief punt van hun verenkleed is, is dat ze er makkelijk vrouwtjes mee kunnen verleiden.

De levensduur van het mannetje is dan slechts 10 maanden. Terwijl dat van de vrouwtjes ongeveer 20 maanden is!

 

edelhert

Het edelhert is het grootste zoogdier van Nederland. Edelherten leven in roedels (kuddes). Bij het edelhert is het verschil tussen het mannetje (hert) en een vrouwtje (hinde) erg groot. Het mannetje kan maximaal 225 kg wegen, en een vrouwtje maximaal 125 kg! Een ander verschil betreft het uiterlijk van het edelhert, het mannetje heeft een gewei, en het vrouwtje niet. Het gewei ontwikkelt zich in de loop der jaren. Na ongeveer 3 jaar hebben herten een gewei met vertakkingen, wat elk jaar afgeworpen wordt.

 

kleine wintervlinder

Bij het vrouwtje van de kleine wintervlinder zijn de vleugels halfontwikkelde stompjes gebleven. Het mannetje heeft wel normale vleugels.

De mannetjes vliegen vanaf begin oktober tot half december. De vrouwtjes kruipen rond op takken van bomen totdat de mannetjes hen opzoeken. Soms neemt het mannetje het vrouwtje tijdens de paring mee in de lucht.

 

diepzee hengelvis

het vrouwtje van de diepzee hengelvis is vele malen groter dan het mannetje. Omdat de vissen elkaar maar weinig tegenkomen, hebben ze een bijzondere paartechniek ontwikkeld. Het mannetje heeft een hele goede neus en zoekt de geur van het vrouwtje. Als hij haar gevonden heeft, bijt hij zich vast in haar huid. Daarna scheidt hij een enzym af, dat ervoor zorgt dat zijn huid en die van het vrouwtje smelten en hij vergroeit met het vrouwtje. Uiteindelijk hebben het mannetje en het vrouwtje dezelfde bloedsomloop en gebruiken ze dezelfde organen. Het mannetje heeft dan alleen nog maar het doel om sperma te produceren, zodat het vrouwtje wanneer ze maar wil eitjes kan leggen.

Het mannetje blijft tot de dood van het vrouwtje bij haar. Als het vrouwtje is gestorven, sterft het mannetje ook snel, omdat hij dan geen voedingsstoffen meer krijgt.

 

walrus

Bij de walrus zijn de slagtanden bij het mannetje langer, rechter en steviger. De slagtanden worden normaal gesproken ongeveer 50 centimeter lang, maar er zijn ook walrussen geweest met slagtanden van een meter.

De mannetjes (stieren) zijn meestal groter dan de vrouwtjes (koeien). En een stier is vaak ook zwaarder dan de koe.